EUROPASS NEDİR?

Europass, Avrupa Parlamentosu’nun ve Konseyi’nin kişisel mesleki ve yeterlilikler için tek bir saydamlık çerçevesinde 15 Aralık 2004 tarihli 2241/2004/EC sayılı kararı ile oluşturulmuş bir standardizasyon kriteridir. Europass, kişilerin kendi beceri ve yeterliliklerin Avrupa’da (Avrupa Birliği, EFTA/EEA veya aday ülkeler arasında) açıkça ve kolayca anlaşılmasını sağlamak amacı ile oluşturulan ve beş belgeden oluşan dokümanlara verilen bir isimdir. Europass, Ulusal Europass Merkezleri ağı tarafından desteklenmektedir.

Europass için bir kişinin 5 ayrı belgeyi toplaması gereklidir.

A – Kişinin kendisinin doldurması gerekenler belgeler

1- Europass Öz Geçmiş (CV)
2- Europass Dil Pasaportu

B- Yetkili kurumlar tarafından doldurulan ve verilen diğer +üç belge

3- Europass Sertifika Eki
4- Europass Diploma Eki
5- Europass Hareketlilik

Ulusal Europass Merkezleri Nereleridir?

Her ülkede (Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanındaki ülkeler), görevli Ulusal Europass Merkezleri, Europass belgeleri ile ilgili tüm faaliyetleri yürütmektedir. Europass’ı kullanmak veya Europass hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler için danışma hizmetleri de verilmektedir.

Ulusal Europass Merkezleri’nin görevleri nelerdir?

1- Europass belgelerini yönetimini sağlamak
2- Europass belgelerini tanıtmak,
3- Bilgi ve rehberlik merkezlerinin Europass belgeleri hakkında iyi bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak
4- Tüm Europass belgelerinin kopyalarını arşivlemek
5- Avrupa Ulusal Europass Merkezleri ile irtibatlı çalışmak

Ulusal Europass Merkezleri bulunan ülkeler: Belçika, Letonya, Bulgaristan, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Danimarka, Malta, Almanya, Hollanda, Estonya, Norveç, İrlanda, Avusturya, Yunanistan, Polonya, İspanya, Portekiz, Fransa, Romanya, Hırvatistan, Slovenya, İzlanda, Slovakya, İtalya, Finlandiya, Kıbrıs, İsveç, Letonya, Türkiye, Liechtenstein ve İngiltere’dir.